Cakaini zeķu kātiņi

Speciāli adīju valkāšanai pie kedām.

Ļoti praktisks aksesuārs – lai cik elpojošas un ērtas būtu Palladium kedas, tomēr uz plikas kājas neuzvilksi… prasās pēc mazām īsajām kokvilnas sporta zeķītēm. Un cakainais kātiņš ir dekorācija, ko vajadzības gadījumā var smuki “nošļucināt”.

Dzija nākusi no Pulkveza Brieža ielas dziju veikala. Merino/zīds (no lina tur nav ne smakas!), 2 mm adatas.

Vispirms uz divām adatām (kā pērļu mauci) uzadām zobaino lentveida mežģīni.Uzmetam 8 valdziņus un tālāk adām pēc raksta (skat shēmu). Shēmā zīmēts tā, kā valdziņi no labās puses izskatās – atpakaļkārtas adām labiski (no labās puses rādīsies kreiliski). Adām 12 kārtas un tad noraucam 5 valdziņus, un tad atkal atkārtojam 1.-12. kārtu

Zobainajā malā pirmo valdziņu nocēlu ar mezgliņu, bet taisnajā malā ar pīnīti, tas ir svarīgi, jo no tās pēc tam būs vieglāk valdziņus uzlasīt.

Adām, un garumu nosakām pielaikojot ,lai drusku pastiepjot, derētu kātiņa augšējai malai. Man pavisam sanāca 13 motīvi. Kad gatavs – sašujam kopā galu ar sākumu.

Tad no sānu malas pīnītes uzlasām valdziņus un tālāk turpināsim kā klasisku zeķi uz 4 adatām.

Valdziņu skaits, protams uzeiz vajadzīgais nebūs. Pats vienkāršākais ir – uzlasīt tik, cik sanāk, sadalīt vienmērīgi uz adatām un pēc tam, pirmo kārtu adot nemanāmi pieaudzēt trūkstošos.Raksta raports ir 10 valdziņi, uz katras adatas 2 raporti ( tātad pavisam kopā 80 valdz.) Shēmā zīmētas tikai nepāra kārtas, pāra kārtas adām labiski.

Adām tik garu, cik prasās (man bija 4 reizes atkārtotas tās 23 kārtas). Nobeigumā kādus pāris cm rievoto adījumu, lai nerullējas un tad vaļīgi raucam nost.

Un tad meklējam kedas un ejam laukā bildēties 🙂

 

3 thoughts on “Cakaini zeķu kātiņi

Leave a comment